Jag kan allt

Direktlänk till inlägg 8 maj 2019

Jag har rätt bra insikt, men kan alltid bli bättre

Av Isabella - 8 maj 2019 07:45

God morgon på er alla läsare. Detta inlägg kommer rakt av att handla om min igår kvälls erfarenhet. Jag hade nämligen bokat att lyssna på Fredrik Steen "hundcoachen" i Luleå. Jag bjöd mid mig Rebecca och vi fick en fantastisk chill dag.

Doris fick fara till Thea och Ines. Jag och Rebbe började med att gå på stan när vi kom. Nu är vi båda inga rikigt stor shoppare så vi avklarade det  rätt fort, dom FÅ affärer vi inte har här i Skellefteå. Sedan slog vi oss ner på ett café och köpte oss en dricka var och sedan bara chillade vi. Presic som alla andra gör. Med en telefon i varsin hand. Men rätt skönt när man är på samma nivå och ingen blir störd på det.

 

Sedan fick hon välja middags ställe och hon valde Pinchos. Inte riktigt mitt favo ställe men helt klart godkännt. Nu är det längesedan jag var på Pinchos här i stan, men jag tror det är betydligt större potioner i Luleå. Jag orkade inte 4 rätter ,knappt 3 gick ner.   


 

Sedan var det dags för Fredrik Steen   Satan så bra han är och hur rätt han tänker. Han har haft MÅNGA hundar, jobbat med många hundar och framför allt tränat MÅNGA hundar. Han påpekade att han ÄR INGET facit, utan att han pratade bara om det som har fungerat för han. Det finns inget faciet ,för det är en levande individ vi pratar om. Man måste individ anpassa träning ,inlärning till den specifika hunden man har framför sig. Det finns hundar som har svårar att lära sig saker och hundar som har  super enklet att snappa upp saker. Men gemensamt för alla hundar är att dom PRATAR inte vårat språk. Ibland kan jag bli förvånad över hur vissa är malliga över att deras hundar är rädda för dom. Att skrämma hunden till lydnad? Jag har alltid vilja att min hund ska tycka om att vara med mig. Jag har alltid strävat efter att hon ska få ha en egen vilja och vara en egen individ. Jag vill inte ha en skugga som går efter mig, sitter när jag tittar på henne och lägger sig när jag sätter mig. Jag vill att min hund ska känna att hon ska ha möjligheten att leka när den vill, helt enkelt att hon ska vara en GLAD hund. Bestraffninga är inget jag har sysslat med, det är ingen som blir lydig av bestraffning och nedbrytning. Där i mot fick jag veta att tillrätta visning är något man bör hjälpa till med.

 

Att se en tillrättavisning som ett hjälpmedel iställe för tänka bestraffning. Att hjälpa hunden välja rätt INNAN felet har begåtts är en rätt tillrättavisning. Tex när man har hund möten ute.

Jag kommer och går. Ser en hund framför mig. Jag laddar då med att dra åt kopplet runt min handled. Jag vet att min hund kommer att dra mot den andra hunden och morra och skälla. Jag går rakt på och just när min hund börja skälla drar jag till och försöker tysta den......FEL FEL FEL FEL ........sätt att tackla problemet.


Jag ser att det kommer en hund fram för mig. Direkt min hund ser eller visar intresse för den pekar jag hon i sidan och visar att det är inte okej. INNAN vi kommer fram till mötet. Jag tar till godis eller lek för att hon ska förstå att min husse är roligare än denna hund. RÄTT RÄTT RÄTT .......

Vi måste tillrättavisa och hjälpa hunden INNAN felet har begåtts. Så gör vi med våra barn och så fungerar även hunden.

Att hjälpa hunden göra rätt innan den gör fel är trixet. För att få hunden att lyssna måste en relation finnas och den får man genom lek, förtronde,ömhet och gemenskap. Precis som med alla levande individer.

Jag och Doris har en ganska bra relation, men det är inte så att den inte kan bli ännu bättre. Fort kommer man in i någon typ av vardags lunk och blir för bekväma med varandra. Man slutar leka, man slutar mysa och man slutar lyssna på varandra, precis som i ett förhållande. Även här måste man uppmärksamma varandra. Gör jag det med min hund, så uppmärksammar han mig när jag vill något. ENKELT och egentligen helt självklart.

Hundar andvänder sitt kropps språk, sitt sinne när dom rör sig bland andra hundar och när dom söker relationer. Fredriks tips på träning för vi männsikor är att prata hundens språk istället för att hunden ska prata vårat språk.

-Var tyst en dag med din hund. Andvänd ditt kroppspråk för att styra och visa vad du vill. Ni kommer att få se en avslappnad hund en en hund som blir mer uppmärksam på vad du gör.

Så idag har jag börja dagen med tysnad. Kommer troligen att bli svårt som fasen när jag nu snart ska ut, men jag ska verkligen försöka med kropps språk och inte ord få henne dit jag vill.

Det fanns många andra bra saker han sa och förklarade som jag skulle vilja skriva om, men det skulle bli hur långt som helst. Han är en klok männiksa, med en massa erfarenhet om hur det kan vara med hundar.

Som han sa

-Hundar behöver inte ha hundra olika regler. Har man bara en bra relation så kommer dom att göra som du vill och följa dig.

Inlärda betende är inget en hund egentligen behöver kunna. tex sitt, ligg, snurra, dansa, stanna och osv.  Alla dom här grejorna som vi lär in med belöning kan lösa sig helt själv om du har en bra relation och om hunden känner att samspel mellan dig och hen.

Sen är det aldrig fel att belöna sina vänner, men med en sund och "lika värd" syn på sin hund kan mycket saker lösa sig av sig själv.

Nu ska jag gå ut och vara tyst........

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Isabella - Onsdag 17 april 09:33


God morgon     Onsdag har börjat och jag har idag sparkat mig själv i röven och klev upp vid 7 och ställde mig på löpbandet för att göra bort mina 3,5km. Jävligt mottvilligt kan jag lover er det var, men jag gjorde det.  Jag har nu väntat i ca 4,...

Av Isabella - Tisdag 16 april 19:18


Allså man blir ju fundersam och irriterad, när man hör hur människor gnäller och ser problem i saker som inte är problem. Nu går Kommunal ut i strejk! Dom gör det för att vi alla som jobbar inom vården (med äldre) och dom som jobbar med barn ska få v...

Av Isabella - Måndag 8 april 10:10

Förra veckan vaknade jag och kände jag var irriterad över vissa saker som inte har fallti på plats för mig. Lite saker som inte har återkopplat till mig, lite saker som man kan känna sig besviken på. Så jag tänkte att jag skulle göra ett "gnäll inläg...

Av Isabella - Tisdag 2 april 10:30

Ja men nu gott folk har vi gått in i April månad. Detta innebär att jag har nu haft vägning igår. Blev inte som jag tänkte mig. Vågen har gått upp 1,7kg. En jävuls besvikelse infann sig. Men så ser sanningen ut. Jag vet att denna månad så har vi ha...

Av Isabella - Måndag 25 mars 10:43

Ja ha nu blev det måndag igen och vi är redan i slutet av Mars. Denna månad har varit rätt motigt för mitt eget psyke. Jag har ju opererat mig och det var ju bra. Är så glad att jag fick operera mig relativt fort och att jag nu ska börja läka och bli...

Presentation


Livet är vad man gör det till.

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards