Direktlänk till inlägg 9 september 2020
Hej och god morgon på er. Jag har kommit in i ett stimm med att prova på olik nya maträtter just nu och jag kommer att lägga upp lite nya recept. Kommer oxå att starta en ny katigori som kommer att heta "På ca 30 min" ! Där kommer jag lägga upp recept på rätter som man kan slänga ihop snabbt på vardagen när man är trött och vill göra något gott som går snabbt.
Iallfall så igår provade jag på att göra pizza piroger. Jäkligt goda blev dom, men detta recept hör inte till "på 30 min". Utan dett ska man göra när man har tid på sig.
Pizza piroger
DEG:
150 g smällt smör
50 G jäst
3 dl mjölk
2 ägg
ca 1 l mjöl
1 tsk salt
Börja med att smällta smöret, blanda i mjölken och smula ner jästen. Rör om tills jästen har löst upp sig i finger temperatur.
Sedan knådar man ihop allt i en bunke till en smidig deg som inte klibbar och låter dn stå och jäsa medans man fixar fyllningen.
TOMATSÅS:
1 burk krossade tomater
2 stora vitlöks klyftor rivna
ca 0,5 dl olja
salt, peppar och oregano
Koka ihop detta i en kastrull och låt det puttra några minuter. Sedan tar man av det och låter det kallna.
FYLLNING:
ca 200g strimmlad skinka
2-3 riven ost (ta gärna en ost som smakar lite tex västerbottenost)
Blanda ihop ost och skinka i en bunke och när tomatsåsen har kallnat ordentligt så blandar man ner den i ost/skink bunken.
Dela upp degen i ca 12-15 minder bullar och kavla ut dom bullarna till runda plattor. Lägg på fyllning och vik halva plattan över. VIKTIGT är att trycka till ORDENTLIGT med en gaffel runt kanterna. För dom har en viss tendens att öppna sig annars. Pensla pirogerna med ägg och grädda som i ugnen på 225 g ca 15 min eller tills dom är gyllen bruna.
Servera dom med pizzasallad och taziki
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | 5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 | 30 | |||||||
|