Jag kan allt

Alla inlägg den 5 maj 2012

Av Isabella - 5 maj 2012 21:34

5 dl mjölk

1 pak jäst

2 ägg

½ pak frarinsocker

ca 1 kg rågsikt eller tills degen inte kladdar och lossnar från kanterna i skålen.


Börja med att värma mjölken till fingervarm 37 grader, smula ner jästen och rör tills den löst upp sig.

Vispa ihop frarinsockret och äggen och häll ner mjölken.

Sedan nåda / vispa tills degen lossnar från kanterna.

Låt degen jäsa i ca 30 min under duk.Slå på ugnen på 175 grader.

Ta ur degen ur skålen och dela den i tre delar. Baka ut en avlång limpa och lägg den på en plåt med bakpapper och för samma med de andra och lägg som på samma plåt. Stick hål i limporna och låt jäsa under duk igen i 40 min.  innan dom åker in iugnen så pensla limporna med vatten/olja eller med ägg.

Låt limporna vara i ugnen ca 20-30 min eller tills dom har fått en fin färg.

Låt svalna under duk och sedan går dom bra att frysa in.

Super goda är dom!!!

  

OBS. detta är inte min bild och inte rätt limpor.

Av Isabella - 5 maj 2012 20:33

God kväll min lilla blogg.

Solen skiner och det är varmt...not! DEt snöar och blåser jag som vanligt var jag liv rädd nu när jag körde till jobbet.

Det var skit hemskt faktiskt. När man har en Nissan Micra som inte går så mycke fortare än 90 och vägen är FULL med slaskt, så ser man i backspegeln att en STor förbannade lasbil närmar sig med storm steg....

sjävl börjar jag skrika och ångensen är ett faktum att HAN SKA köra om.

Jag fattade rätt snabbt att nu gällde det att dra på torkarn med full hastighet. Jag gjorde detta och håller krampaktigt i ratten. Lasbilen kommer ikapp mig och vad fan händer? Jo all snö/vatten sköljer över min bil i flera sekunder så jag inte SER ETT SKIT, trots att torkarna glöder för fullt. Så himmla otäckt, jag får nästan panik och ver inte om vägen svänger eller vad, för några sekunder var jag rätt övertygad om att mitt nästa stopp skulle vara i räcket på sidan.  Men jag lyckdes klara mig denna gång oxå, men hjärtat klappade några slag fortare ett tag efter....jag hatar lastbilar!

Idag hade Vi som nu är "fotbolls föräldrar" ansvar för olika saker på Sunnanå damernas match. Undra om det är lika lyxit att vara " fotbolls fru" som fotbolls förälder" ? Iallfall så fick jag och tre andra upp giften att köta en av kioskerna. Ruten i oturen så fick jag den kiosken som hade värme i sig. Jag hade buntat på mig kläder till förbannelsen för att inte frysa, men jag var tvungen ta av mig allt och bara njuta. DEt var riktigt trevligt attt stå där och sälja fika/ korv i värmen pluss att få snacka lite skit under två timmar. Detta gör jag gärna igen OM jag får samma kiosk  

Efter detta for jag hem till Micke och Rebbe som hade fixat middag, bara att sätta sig till bukat bord "lyx" !

Efter maten till coop köpa godis och hem för att lägga sig och sova lite till i soffan.

Min dag, kanske tråkig men endå min dag     


Av Isabella - 5 maj 2012 07:10

800 g köttfärs (man kan använda vilekn färs man vill)

2 pak glas nudlar

2 stora morötter

3-4 dl hackad vitkol

2-3 dl mungoböner

salt, peppar,chili,socker

soja,fisk sås olja.

1 packet vårrulle plattor.


Börja med att skala moroten och skär den först i skivor och sedan strimmlar man varje skiva i stavar som är ca 3 millimeter tjocka. Sedan strimmlar man vitkolen och hackar den fint.

Lägg glasnudlarna i btöt. Jag brukar klippa upp toppen på förpackningen och sedan spola i vatten och låta som stå tills dom har mjuknat.

 

Mungogrodar finna att köpa eller så kan man odla själv. Dom finns även i burk på Jacks.

Stek köttfärsen och salta. Blanda ner grönsakerna och krydda ordentligt. Jag kryddar med dom här oljorna som jag köpt på en Asiatisk affärÄ/ kinesisk affär.

 

 Fisksåsen änvänder jag ca 1 msk, Kikkoman sojan är en vanlig soja och den änvänder jag ca 3 mska av, den andra svamp sojan hanvänder jag ca 3-4 mask av. Lite efter smak. Chili tar man om man vill och tycker om lite star mat, socker tar du ca 2 tsk.

Töm ut vattnet på nudlarna och kram ur dom. Klipp gärna i nudlarna så dom blir korta.

 

Efter det blanda i nudlarna i stekpannan och rör tills det är blandat ordentligt. Pressa gärna över ca 5 vitlöksklyftor och lite vitpepparpulver.

Sedan är det bara att börja rulla vårrullar. Köp plattor på en affär.

Det finns oftas olika storlekar, ta dom som är lite större, ju mindre ju jobbigare att vika.

 

Bak på varje sådant packt finns det en ordentlig beskrivning på hur man viker ihop dom. DEt är inte svårt jag lovar er. Sedan friterar man dom vårrullar man vill ha och fryser in dom andra. Ett tips är att lägg ett bakpapper mellan lagrerna på vårrullarna så kan man ta upp bara några åt gången.

Servera med ris och sötsursås.

Lycka till    






Av Isabella - 5 maj 2012 06:52

God morgon på er

Dagen snackis kommer att vara.....

-MEN vilket skit väder det är , vi behöver ingen mer snö!!?? Japp för er som inte bor här i Norrland där jag bor så japp det snöar  just nu.

Iallfall så skit jag i det just nu, men jag kommer förmodligen att klaga på det sedan pgr av att jag ska tillbringa halva dagen ut och för att jag har jobbat i natt och är trött.  

Det finns så mycke jag skulle kunna skriva och berätta men det känns som hela tiden ligger jag efter ena massa.

Har flera saker jag skulle ha behövt göra, som tex ringt till Geratriken och fråga varför dom inte kommer igång med mammas medecin, ringt till försäkringkassan och fråga om broders nya inkomst och så att det kommer att flyta på, sökt bostaadsbidrg till han , gjort i årdning lite pappaer som ajg inte sat in i hans pärm, STORT städadat varje vrå av våran lägenhet, söka mer aktivt lägenheter till min mor....ja listan känns lång tråkig och bara jobbig, troligen för att det är nästan bara MÅSTEN på denna lista och jag tror jag måste lista upp dom i p1-p5 för att sedan göra bort en och en och stryka från min lista. Och mitt i allt detta ska man hitta tid till att sova, träna, unmgås med familjen, vara en fotbolls föräldera .....ja vad säger ni?

Förmodligen har dom flesta föräldra det lika jobbigt som jag att få livet att gå ihop.

Men troligen blir det bättre när man listar upp det och betar av sak för sak och då kommer jag att se att det var inte så himmla jobbigt. DEt är nog jag som är lat!  

Iallfall så harjag denna vecka baka limpa till min bror och så har jag gjort vårrullar och fryst in.

Tänkte att jag ska dela med mig av dom recepten pgr av att limpan är typ den godaste limpa som finns och den är lätt att göra, och vårrullar är ju gott och kanske lite lyxit och dom är verkligen inte svåra att göra.

Nu ska ni ha en super dag, för det ska jag ha ..... 

Presentation


Livet är vad man gör det till.

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards